Opleiding

Nadat ik mijn diploma als paraveterinair en een Bachelor in de Dier- en Veehouderij heb afgerond, heb ik mijn Mastergraad gehaald aan Wageningen University & Research Centre. Als afgestudeerd dierwetenschapper heb ik mijn specialisatie gemaakt van de ethologie; de gedragsleer van dieren. Ik heb daar onder andere gedragsonderzoek gedaan naar angst en leervermogen bij honden. Daar ontdekte ik de bijzondere wisselwerking die baasje en hond met elkaar hebben. Honden nemen écht het gedrag van hun baas over!

Opleiding & certificering

Mijn opleidingen heb ik gevolgd bij Pets4Care. Deze instelling staat geregistreerd in het register van het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dat betekent dat mijn gevolgde opleidingen erkend zijn. Mijn coachopleiding Dog Assisted Coaching en de Vida Weerbaarheidstraining zijn goedgekeurd door de accreditatiecommissie van het Registerplein in de categorie deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, GHO, GGZ-Agogen, maatschappelijk werk en sociaal agogen.

Opleidingen, workshops en lezingen

2020:

 • Cursus Teamcoaching, inzet Dog Assisted Coaching binnen teaminterventie, Dominique van Dam en Laura van Brummelen, Soest. 
 • Cursus Het gevoelsleven van dieren en de relevantie daarvan voor onze ethiek, Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap, Amsterdam.
 • Cursus De intelligentie en het gevoelsleven van kippen, varkens, runderen, paarden, geiten en schapen, Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap, Amsterdam.
 • Cursus Slimme honden! – De intelligentie van honden, Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap, Amsterdam.

2019:

 • Opleiding Dog Assisted Coaching – coachen met de hond als co-coach, Pets4Care, Wijk bij Duurstede.
 • Cursus Vida Weerbaarheidstraining, Pets4Care, Wijk bij Duurstede.
 • Basis tweedaagse opleiding SpiegelTrainer van kop tot staart, Hondenspiegel, Doorn.
 • Snuffeldag opleiding SpiegelTrainer van kop tot staart, Hondenspiegel, Doorn.
 • Theatercollege Frans de Waal, Stadstheater Den Haag.
 • Workshopdag Professioneel samenwerken met je hond, CoHond, Alphen a/d Rijn.
 • Workshop Positieve Gezondheid, Indekerngezond, Utrecht.
 • Lezing Karaktertypen bij hond, kat en konijn, Health-care-Academy Den Hoek, Utrecht.

  Instituut voor Antrozoölogie

  In Nederland werkt het Instituut voor Antrozoölogie (IVA) aan wetenschappelijke kennis. Kennis die gericht is op het samenwerken met dieren bij dierondersteunende interventies. Het IVA werkt samen met internationale organisaties (zoals ISAAT, ESAAT, IAHAIO). Hier worden op korte termijn richtlijnen opgesteld die voldoen aan internationale kwaliteitseisen. Zo kunnen alle vrijwilligers, professionals uit de gezondheidszorg, onderwijs en coachingswereld laten zien dat zij volgens gecertificeerde normen aan het werk zijn. Professionalisering en kwaliteitskaders zijn belangrijk om het welzijn van dieren én mensen te waarborgen.

  Werkervaring

  Hoewel ik me altijd heb verwonderd over diergedrag en emoties bij dieren, ben ik gaan werken in de retail. Ik had mijn studie op de universiteit namelijk gecombineerd met bedrijfskunde. Als districtsmanager bij twee grote retailketens, ken ik de klappen van de zweep uit het bedrijfsleven. Een heel dynamische omgeving om in te werken. Het coachen van medewerkers ‘achter de schermen’ vond ik het leukste om te doen. De basis om mensen verder te helpen, was gelegd!

   

  Wereldreis

  Na 9 jaar gewerkt te hebben in ‘retailland’, ben ik vertrokken en ging ik op reis. Op ontdekking naar de uithoeken van de wereld. Onze aarde met al haar dieren en natuur is ongelooflijk prachtig! Maar ook merkte ik dat cultuur zo bepalend is hoe mensen met dieren omgaan. Hier zien we honden als een trouw maatje. Maar de meeste honden die ik heb gezien, leefden in roedels zwervend op straat. Ook ontdekte ik dat kinderen onbevangen en onbevooroordeeld zijn. Nieuwsgierig naar mij als buitenlands uitziende reizigster, maar ook naar bijvoorbeeld het leren van een nieuwe taal. Kinderen hebben geen dubbele agenda en dat spreekt mij enorm aan om met hen te werken. Uiteindelijk kwam ik met een backpack vol inspiratie in 2019 terug in Nederland. Én met veel zin om mensen mee te nemen in de bijzondere wereld van de mens-dierinteractie!

  Dieren leven in het moment en houden ons met al hun emoties een spiegel voor. Ik ben ervan overtuigd dat we veel van hen kunnen leren. Daarom werk ik zo graag samen met honden. Om ons onderbewuste, bewust te maken. Ik hoop dat ik jou of je kind binnenkort mee mag nemen in de intrigerende wereld van het spiegelend coachen met honden!

   

  Wil je meer weten over het spiegelend coachen?