Ben je nieuwsgierig naar het effect wat dieren op mensen hebben? Bij jezelf, in jouw klas of bij jouw collega’s? Hieronder staan twee presentaties die ik bij jou kan komen geven! Samenwerken met dieren en Emotionele intelligentie bij dieren. Lees hieronder voor meer informatie of vul het contactformulier in.
Presentatie 1: Samenwerken met dieren
Ruim tien jaar geleden werden in Nederland de eerste vormen van Animal Assisted Interventions (AAI) toegepast. AAI, oftewel interventies die ondersteunt worden door samenwerking met dieren, worden inmiddels door steeds meer mensen erkent. Bij de inzet gaat het hoofdzakelijk om gedomesticeerde dieren, zoals honden, katten, paarden, ezels en landbouwhuisdieren. We zijn er inmiddels achter gekomen dat de nabijheid van dieren een enorm positief wetenschappelijk gezondheidseffect heeft. Desondanks zijn veel mensen nog niet bekend met AAI.
Wil je graag meer weten over AAI en alles wat daar mee te maken heeft? Ik kom graag een presentatie geven. Daarin kom je van alles te weten over hoe we binnen interventies kunnen samenwerken met dieren. Wat zijn de recente ontwikkelingen, maar ook welke risico’s brengt het met zich mee? Dit alles binnen het kader waarin het welzijn van het dier voorop staat.
Presentatie 2: Emotionele intelligentie bij dieren
Mensen zijn meer verwant aan dieren dan we denken. Een overtuiging die bij mij op m’n achtste jaar al ten volle overheerste toen ik besloot om vegetarisch te gaan eten. Dieren gedragen zich in grote mate als wij. Met dezelfde lichamelijke reacties en hetzelfde type hersenen.
Zelfs onze gezichtsuitdrukkingen lijken op elkaar. Ik geloof daarom dat onze beleving grotendeels hetzelfde is. Er zit weinig verschil tussen menselijke en dierlijke emoties.
Wat is emotionele intelligentie bij dieren?
Net als mensen beschikken dieren over ‘emotionele intelligentie’, een populair psychologisch concept dat verwijst naar het vermogen om de emoties van een ander te lezen, emotionele informatie te gebruiken en je eigen emoties te beheersen om een bepaald doel te bereiken (Goleman, 1995 en Salovey et al., 2003).
Dieren zijn geen machientjes
Anno 2019 is dierwelzijn steeds meer in het nieuws en wetenschap en maatschappij raken overtuigd dat we niet meer naar dieren als ‘machientjes’ kunnen kijken. Dat was nog anders toen ik afstudeerde in 2009. De wetenschap had toen in mijn beleving weinig oog voor emoties bij dieren. Gelukkig werken we toe naar een nieuwe waardering van dieren. Het welzijn bij dieren is inmiddels meetbaar. Dat zou natuurlijk nooit gebeurd zijn als we er nog steeds van overtuigd waren dat dieren niets voelen (De Waal, 2019, Mama’s laatste omhelzing).
Desondanks vind ik dat er een grote kloof bestaat tussen wetenschap en maatschappij. Ik vind het belangrijk dat de kennis over emotionele intelligentie bij dieren wordt overgedragen naar iedereen die hier interesse voor heeft. In de loop van 2020 geef ik daarom presentaties over dit onderwerp. Over emoties die een rol spelen bij dieren en mensen. Wat is de rol die emoties vervullen binnen de mens-dierrelatie en wat is de betekenis van de interactie die wij met elkaar hebben?
Pestgedrag bij dieren
Mensen weten wel hoe ze een ander het leven zuur maken. Maar hoe zit dat bij dieren? Worden arme, onschuldige dieren op net zo’n wrede manier fysiek en mentaal toegetakeld door hun soortgenoten?