Coaching met honden

Coachen met honden

In de jaren zestig werd bij toeval ontdekt dat de aanwezigheid van dieren gedurende therapeutische sessies een positief effect had op de psychische gezondheid van kinderen. Daarmee ontstond een nieuw onderzoeksgebied waar gekeken werd naar de relatie tussen mens en dier. Deze mens-dierinteractie wordt antrozoölogie genoemd. Inmiddels wordt deze vorm van samenwerken met dieren (Animal Assisted Intervention of AAI) regelmatig toegepast.

Hoe kan samenwerking met een hond jou helpen?

Mensen en honden. Een bijzondere relatie. Honden zijn zo ingespeeld op het gedrag van mensen, dat ze precies aanvoelen wat er aan de hand is. Ze spiegelen feilloos ons gedrag door gewoon zichzelf te zijn. Voor maar 5% zijn we ons bewust van ons gedrag. Van de overige 95% zijn we ons niet eens bewust. Dit wordt aangestuurd door diepere lagen van je persoonlijkheid. En verder, een hond beoordeelt en veroordeelt jou niet. Hij zal iedere keer weer blij zijn om jou te zien.

De spiegel-coach helpt tijdens een sessie om de vertaalslag te maken naar jouw dagelijkse leven. Dit doen we door samen met de hond ervaringsgerichte opdrachten uit te voeren. Door bewustwording van jouw eigen gedrag met de daarbij horende consequenties en gewenstheid hiervan, is een leerzame koppeling te maken met de coachvraag. Samenwerken met honden ondersteunt jouw leer- en ontwikkelproces. De antwoorden op het vraagstuk volgen vanzelf. Een mooie basis om vanuit daar jezelf weer verder te ontwikkelen.

Lichaamstaal

Wanneer honden met elkaar contact hebben, gebruiken ze subtiele lichaamssignalen. Via stress-verlagende signalen maken ze naar elkaar duidelijk wat ze willen. Deze lichaamstaal brengen ze tot uitdrukking in gedrag, vocalisaties, maar ook bijvoorbeeld door de houding van hun staart en haren.

Honden observeren ons

Honden gebruiken deze taal ook naar mensen toe. Zij observeren ons door hoe wij praten en kijken. Ook voelen ze onze energie aan. Ze zijn dus in staat om razendsnel een inschatting te maken van hoe het met je gesteld is.

Tegenover mensen kun jij je anders voordoen dan dat je je werkelijk voelt. Als het ware een masker opzetten. Een hond voelt echter door al deze sociale wenselijkheid en toneelstukjes heen. En reageert op jouw échte intenties en emoties.

Deze intrinsieke kwaliteiten van de hond worden benut tijdens coachsessies. (Gijsbers en Glansbeek, 2019, Wijze lessen van je hond).

Honden raken ons in de kern

Doordat Spiegelcoach♣Marije tijdens sessies met de hond bewust aandacht besteed aan deze non-verbale communicatie, levert dit veel informatie op die helpt bij het beantwoorden van jouw hulpvraag. We werken met honden op basis van contact en samenzijn. Honden raken ons in de kern. Door metafoorgebruik wordt het zelfinzicht van de coachee vergroot.

Voor wie zijn de coachsessies geschikt?

De coaching die wordt aangeboden is een vorm van persoonlijke begeleiding aan jou als werknemer bij een bedrijf. Op de werkvloer komen vaak problemen voor. Problemen die je niet voorziet of waar je niets aan kunt doen. Loop jij tegen moeilijkheden aan? En kom je er niet uit? Spiegelcoach♣Marije ondersteunt jou samen met een hond naar het ontdekken van jouw innerlijke kracht en het vermogen de juiste oplossingen te vinden. De eigenschappen van je innerlijke ‘roedelleider’.

Onderwerpen die besproken kunnen worden, zijn leiderschap, non-verbale communicatie, samenwerking, verantwoordelijkheid, probleemoplossend vermogen en assertiviteit.

Wil je een afspraak maken voor een coachsessie?